Kernkwaliteiten

– De online kernkwadrant is helaas niet meer actief –

 

Kernkwaliteit

Een kernkwaliteit is een eigenschap die tot het wezen, de kern van een persoon behoort. Ze doordringt de mens en stelt andere eigenschappen in een bepaald licht.
Een leider is inspirerender en wordt als meer ‘echt’ ervaren wanneer hij of zij is afgestemd op de eigen kernkwaliteit.
Kernkwaliteiten zijn bijvoorbeeld: daadkracht, zorgvuldigheid, behulpzaamheid.

Valkuil

Zoals de zon hoort bij schaduw, zo hoort een kernkwaliteit bij de valkuil.
Het is een vervorming van de kernkwaliteit, je schiet te ver door, iemands kracht wordt iemands zwakte. Het is te veel van het goede. Daadkracht kan dan drammerig worden, zorgvuldigheid kan dan pietluttigheid worden, behulpzaamheid kan dan bemoeizucht worden.

Uitdaging

Naast je kernkwaliteit en valkuil heb je ook een uitdaging.
Je uitdaging is het positief tegenovergestelde van je valkuil en aanvullend op je kernkwaliteit.
Wanneer jij je kernkwaliteit en uitdaging in balans weet te houden, dan schiet je nooit in je valkuil.
Om te voorkomen dat je in je valkuil terecht komt is het goed jouw uitdaging te ontwikkelen.

Allergie

Vanuit de kernkwaliteit is vaak af te leiden waar potentiële conflicten in de omgeving te verwachten zijn. Je komt dan bij de allergie. Je bent allergisch voor een teveel van je uitdaging. Hoe meer je in de ander met je eigen allergie word geconfronteerd, hoe groter de kans wordt dat je in je valkuil loopt.

Hier vind je een voorbeeld van een kernkwadrant met extra uitleg.

Nu we de theorie rondom de kernkwaliteiten hebben bekeken is het mogelijk jouw eigen kernkwadrant te vinden:
1. Ga eens na wat mensen van jou vaak als bijzondere eigenschap benoemen in je contact met hen. Het is datgene waar jezelf nooit zo bij stil staat of wat je eigenlijk vanzelfsprekend vindt. Vaak is dat juist je kernkwaliteit.

2. Ga eens na wat de mensen vaak van jou zeggen als je ‘doordraaft’. Vaak verwijst men naar je valkuil. Wanneer jij je valkuil ziet als te veel van het goede, dan kun jij je kernkwaliteit ook achterhalen.

3. Wat zou je graag beter/anders willen in het contact met anderen, waarvan je diep in je hart wel weet dat je dat maar moeilijk durft aan te gaan. Zo kom je wellicht je uitdaging op het spoor. Als jij je valkuil al wel te pakken hebt, is je uitdaging te vinden door positief tegenovergestelde van je valkuil op te sporen. Je uitdaging vormt altijd een positieve aanvulling op je kernkwaliteit.

4. Welke houding of welk gedrag vind je van anderen absoluut onuitstaanbaar? Dat gedrag verwijst vaak naar jouw allergie. En jouw allergie is altijd het negatief tegenovergestelde van jouw kernkwaliteit. Dat je die allergie of die gevoeligheid hebt ten aanzien van bepaald gedrag van anderen, heeft te maken met het feit dat dit gedrag jou onthoudt van wat je graag van anderen ontvangt: namelijk datgene wat ook jouw eigen kernkwaliteit is.

In de praktijk

In de praktijk blijkt vaak dat mensen het moeilijk vinden om kernkwaliteiten bij zichzelf te ontdekken of te benoemen. Het is in onze cultuur niet gebruikelijk om iets positiefs over jezelf te zeggen. Kritiek uiten gaat ons vaak gemakkelijker af.

Het is daarom waarschijnlijk gemakkelijker met de kernkwadrant te beginnen aan de allergiekant. Meestal weten wij goed waaraan wij ons bij een ander irriteren.
Een goede kernkwadrant maak je door er flink op te puzzelen en daarbij je eigen woorden te vinden. Hier vind je een lijst met woorden om je wat op weg te helpen. Bijgaande kernkwadrantwoorden zijn slechts voorbeelden, beter is het om je eigen woorden te vinden.

De online kernkwadrant is helaas niet meer actief.